De doorbraak van FinTech is gekomen

Vorig jaar werd er wereldwijd 3 miljard dollar geïnvesteerd in tech-startups die de financiële wereld proberen te vernieuwen. Dat vind ik een goede ontwikkeling. Getuige de relatief beperkte media-aandacht in Nederland lijkt de opkomst van deze 'FinTech'- bedrijven in ons land op het eerste gezicht relatief klein, maar niets is minder waar. De recente opkomst van disruptive startups die de financiële sector willen openbreken met allerlei nieuwe toepassingen is gaande. De Dutch FinTech Awards, die dit jaar voor de eerste keer worden uitgereikt, zijn een serieuze erkenning van een belangrijke opkomende sector.

Door Rob Adrichem
Ebury is verheugd bij de genomineerden te zijn voor deze awards. Een bedrijf dat ook genomineerd is en waar ik persoonlijk met respect naar kijk is Adyen. Dit is de payment service provider die 227 betaalmethodes over vier continenten ondersteunt voor de internationale ondernemer. Acht jaar na oprichting maakt CEO Pieter van de Does bekend dat, na een nieuwe investeringsronde van 250 miljoen dollar, het bedrijf op papier 1,2 miljard euro waard is. Ik vind dit een prestatie van formaat. 
Andere voorbeelden zijn nog niet zoveel waard maar zeker zo interessant. Zo levert bijvoorbeeld het bedrijf Sparkholder een interessante oplossing waarmee de financiële situatie van mkb’s voor toekomstige investeerders inzichtelijk wordt gemaakt. Ook is Equidam opgericht zodat ondernemers niet de dure expertise van financieel specialisten hoeven in te huren om te bepalen wat hun bedrijf waard is. 
De financiële sector bevindt zich momenteel midden in een revolutie. De traditionele sector had eerst een crisis nodig om de inefficiëntie van het verouderde bankensysteem volledig bloot te leggen. Hiermee bedoel ik verouderde en vertragende procedures en vele managementlagen. Het maakte de weg vrij voor de FinTech-revolutie, die momenteel in zijn volle glorie een alles-verstorende stofdoek door de financiële sector haalt en ervoor gezorgd heeft dat deze nu een van de snelst groeiende industrieën is. Alles wijst erop dat deze trend zich de komende jaren gestaag voortzet, ook in Nederland. Ik vind dit een fantastische ontwikkeling.   
Wat is dat nu precies “FinTech”?  
FinTech, een samenvoeging van de woorden ‘financiële’ en ‘technologie’, is een verwijzing naar bedrijven die met innovatieve technologieën, producten en diensten, de financiële wereld definitief willen transformeren. In de breedste zin van het woord is het een populaire term voor elke technologie die wordt toegepast op financiële diensten. 
Hierbij omvat FinTech zowel grote instellingen als startups, die met hun specialistische kennis bestaande financiële spelers kunnen bijstaan. Deze FinTech-initiatieven worden op alle onderdelen van de financiële dienstverlening toegepast, zoals op (online) transacties, de valuta- en kredietmarkt en het aanbod van banking software. 
__________________________________________________________________________
De Dutch FinTech Awards 2015 is hét platform voor toonaangevende FinTech-bedrijven. Duizenden banen in de bankwereld verdwijnen binnen enkele jaren door talloze ‘FinTech- startups’. Innovatieve bedrijven staan te popelen om talloze gefrustreerde klanten van financiële instellingen van dienst te zijn. Wereldwijd wordt er meer en meer geïnvesteerd in techbedrijven die de gevestigde orde graag omver willen werpen. Neem deel. Word lid van de FinTech Community, bezoek de FinTech Events, meld u aan voor de Dutch Fintech Awards 2015
__________________________________________________________________________  
 
De innovatieve producten van FinTechs vervangen en verbeteren veel producten van de traditionele banken. Ook zullen ze naar verwachting een groot aantal banen gaan wegnemen. Het zijn dan ook deze tech-bedrijven die de financiële sector verstoren en vernieuwen. Langzaamaan nemen ze verschillende gebieden van de financiële industrie over – van leningen en transacties tot investeringen en het afdekken van risico’s. De timing kon in mijn optiek haast niet beter. Gefrustreerde zakelijke klanten van gevestigde financiële instellingen staan door het slechte imago van de bankensector te springen om alternatieve diensten. 
Holland FinTech
Hoewel het lijkt of de FinTech-rage in Nederland nog maar net voet aan wal heeft gezet, zijn er – naast eerder genoemde voorbeelden – in ons land al veel interessante startups te vinden die de financiële wereld toegankelijker en democratischer maken. Dit jaar worden voor het eerst de Dutch FinTech Awards uitgereikt, waarbij de Dutch FinTech 50, de top 50 meest innovatieve en disruptive bedrijven in de Nederlandse financiële wereld, strijden om de eer wie zich de beste FinTech onderneming van Nederland mag noemen.
Geen toevallige revolutie
De FinTech-revolutie is geen toevallig getimede opwelling. De financiële crisis van 2008 luidde een nieuw tijdperk in, waarbij de ontoereikendheid van het verouderde bankenstelsel pijnlijk werd benadrukt en het verouderde systeem bijdroeg aan een groeiende inkomensongelijkheid. De technologische industrie hoefde niet tweemaal op z’n hoofd te krabben om te weten welke enorme kansen de financiële wereld hen in de schoot worp. Ideeën en mogelijkheden voor FinTech-innovaties waren dan ook snel gevonden. Klanten hadden genoeg redenen om het vertrouwen in hun bank te verliezen: hoge kosten, traagheid, gebrek aan transparantie, afwezigheid van mobiele apps, slechte klantenservice en vooral een grote crisis. 
Gunstig klimaat
Daarbij kunnen startups momenteel gebruikmaken van een positief ecosysteem, waarin het nog nooit zo goedkoop en makkelijk is geweest om – met het juiste businessplan – een bedrijf te starten. Dit komt doordat er mede door de lage spaarrente een groot aanbod is van alternatief kapitaal. Ook komen startups steeds vaker met steeds flexibelere teams op de proppen. Deze flexibiliteit zorgt voor een betere kostenstructuur in vergelijking met andere financiële instellingen. Dit gunstige FinTech-klimaat wakkerde de revolutie nog verder aan.
Tenslotte is de tech-sector nog nooit zo populair geweest onder getalenteerde werknemers. Terwijl er in de financiële wereld tienduizenden banen verdwijnen, kent de FinTech-sector geen tekort aan banen, goede lonen en doorgroeimogelijkheden. Financiële instellingen dachten dat de complexe wet- en regelgeving zouden verhinderen dat nieuwe startups gemakkelijk de markt konden binnentreden en hadden geen haast met het omarmen van de internetrevolutie. Maar dat een mix van goede timing, ideeën en kansen, nieuwe klanten, flexibiliteit en talent uiteindelijk zouden leiden tot de FinTech-revolutie, werd te laat opgemerkt. Geconfronteerd met de nieuwe concurrentie zijn traditionele instituties nu genoodzaakt te reageren. Beleggers staan te springen om banken die op zoek zijn naar technologische vooruitgang, gezien de grote winsten die dit kan opleveren. Vandaag de dag wordt er dan ook meer en meer geld geïnvesteerd in FinTech.   
Barrières
Dit betekent overigens niet dat Nederlandse FinTechs in hun ontwikkeling niet tegen barrières aanlopen. Ondanks een gunstig investeringsklimaat kan het verkrijgen van start- en groeikapitaal vooral voor het mkb net zo’n grote uitdaging zijn als het beschikken over gedegen kennis van de complexe wet- en regelgeving. Maar ook hier zijn het de FinTechs die uitkomst zullen bieden. Zo financiert Ebury met het bedrijfsonderdeel Trade Finance, tijdelijk inkopen van mkb’ers en biedt zij de juiste instrumenten waarmee koersrisico’s tot het gewenste niveau kunnen worden beperkt. Deze vorm van service die verder gaat waar banken ophouden, maakt de FinTech-sector zo uniek. Daar waar de traditionele financiële wereld geen oplossingen kan bieden, kunnen bedrijven als Ebury, mede door haar state-of-the-art handelsplatform, internationaal opererende mkb’ers verder helpen. 
Ebury beweegt zich in veel sectoren. Een mooi voorbeeld uit mijn dagelijkse praktijk is het jonge bedrijf smartphonehoesjes.nl, waarvoor we de betaling aan de Chinese leverancier in lokale renminbi hebben geregeld. Op deze manier konden we de ondernemers veel geld besparen. Ik vind het van belang dat nieuwe bedrijven in een sector die het vertrouwen van de publieke opinie sinds het begin van de crisis enorm op de proef heeft gesteld, nauwgezet worden gereguleerd. Elk bedrijf dat zich beweegt in de financiële wereld ligt onder een vergrootglas en moet zich daar bewust van zijn. 
Rob Adrichem is country manager van Ebury Nederland. Ebury is een in Amsterdam gevestigde financiële dienstverlener die met geavanceerde, zelf ontwikkelde technologie, kleine en middelgrote bedrijven helpt internationaal zaken te doen. 

Gerelateerde artikelen